Skip to main content

Sinds de start van het Gezondheidscentrum is de discipline Logopedie vertegenwoordigd in het centrum. Maar wij vroegen ons af: wat doet een logopedist eigenlijk? Een interview met de dames van de logopedie.

Hoe ziet een dag van een logopedist eruit?

Heel gevarieerd, wij zijn constant aan het switchen tussen mensen, tussen behandelgebieden, tussen persoonlijkheden, tussen strategie en benadering. Ondanks dat het altijd draait om communicatie, zit er enorm veel diversiteit in ons werk. Elk mens heeft een ander temperament, een ander karakter. Bij de een is de communicatieproblematiek aangeboren, bij de ander is het aangeleerd of ontstaan vanuit een ziektebeeld. Door onderzoek te doen, te puzzelen en de behandeling aan te passen/bij te sturen proberen wij hier voor elke cliënt een passende formule te vinden.

Bij mij leeft altijd het idee dat logopedie alleen voor kinderen is. Klopt dat? 

Absoluut niet. Wij zien baby’s van 0 jaar tot volwassenen van zeer hoge leeftijd. Er zijn heel veel voorkomende en verschillende problemen bij alle leeftijden. Er komen mensen met problemen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, verkeerde mondgewoonten, eten/drinken en dyslexie. Het loopt van baby’s met eet- en drinkproblemen tot mensen die herstellende zijn van een beroerte.

Wat is het meest voorkomende waar mensen mee komen?

Wat wij het meest zien is de spraak-taal problematiek bij jonge kinderen vanaf de peuterleeftijd. Als ze binnenkomen doen we observatie en onderzoek, dat is de beginsituatie. Ze zijn vaak erg enthousiast en genieten van de individuele aandacht en het zelfvertrouwen dat groeit. Je ziet ze na verloop van tijd aansluiten bij de leeftijdsgenootjes. Soms zijn er situaties waarbij we minder verbetering zien. Als we na een aantal evaluaties geen vooruitgang constateren gaan we in samenspraak met de ouders/verzorgers verder kijken waar het probleem ligt. Wellicht moet er verwezen worden naar andere disciplines, zoals een psycholoog voor een ontwikkelingsonderzoek, een kno-arts voor een gehooronderzoek of naar een fysiotherapie als aanvulling op onze therapie. Wij kunnen gelukkig bijna alles bieden binnen het centrum en de samenwerking tussen de disciplines is voor ons van grote waarde.

Ik merk dat jullie heel enthousiast zijn over jullie vakgebied. Wat zorgt ervoor dat jullie hier elke dag weer met zoveel plezier komen?

De vooruitgang bij de mensen die we ontvangen. Kinderen en volwassenen zien we groeien, meer zelfvertrouwen krijgen en stappen maken. Er is altijd vooruitgang, de ene keer wat meer dan de andere keer. Maar ook op andere vlakken dan op de werkplek vieren we successen. Wat ook heel leuk is: als we op een schoolplein lopen of in de supermarkt, zijn er altijd kinderen die ons herkennen en van verbazing niet goed weten wat ze daar mee aan moeten. Of juist op ons af rennen en vragen wat we daar doen. Wij horen toch in het centrum!! En ze hebben nog gelijk ook, want eigenlijk is het ook zo. Na 25 jaar is dit ons plekje geworden, wij horen hier te zijn.